Banner
 • Search

 • Perakini

  Akal untuk Berfikir

  Wednesday
  Apr 01st

  NEGARA DALAM KRISIS: Gejala Rasuah Berleluasa

  User Rating: / 0
  PoorBest 

  Rasuah adalah barah utama yang menghancurkan negara dan bangsa dari dalam. Gejala rasuah yang berakar menjadi halangan kepada usaha-usaha untuk menyuntik dinamisme ke dalam ekonomi dan masyarakat Malaysia keseluruhannya. Sejak sedekad lalu, rasuah juga adalah penyebab kurangnya minat pelabur asing untuk datang ke Malaysia yang telah merumitkan lagi usaha memulihkan ekonomi negara yang kian malap.

  Rasuah berleluasa kerana dokongan pentadbiran sedia ada yang selesa dengan golongan rentier (terutamanya dari kalangan kroni dan parti pemerintah). Golongan rentier ini dikenali dengan pelbagai nama sebelum ini – atas angin, Ali Baba dan sebagainya. Golongan ini adalah parasit yang menyelewengkan sumber negara dari rakyat ke poket mereka.

  Gejala rasuah akan terus meruntuhkan daya saing dan jati diri rakyat Malaysia dalam suasana acuh tidak acuh yang ditunjukkan pentadbiran sedia ada.

  28 bilion kerugian yang ditanggung negara setiap tahun akibat ketirisan, penyelewengan perolehan dan rasuah yang berleluasa.
  3 kali ganda hasil negara hilang melalui rasuah, berbanding yang dibelanjakan untuk subsidi minyak rakyat.
  4.4 skor dalam kedudukan Indeks Persepsi Rasuah Negara tahun 2010, sedangkan sasaran UMNO/BN adalah 4.9. Skor ini lebih rendah dari tahun 2009.
  46% dari rakyat yang ditinjau oleh Transparency International menyatakan bahawa gejala rasuah semakin berleluasa dalam tahun 2010 berbanding 2009.

  Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
   

  Perakini © Para Pembaca bebas menyalin artikel ini tetapi hendaklah meletakkan pautan asalnya bagi memudahkan rujukan semula. Artikel-artikel di sini akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

  Banner
  Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed 

  Waktu Solat

  Lagu nasihat
  Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

  Kenyataan Media@alternatif

  Aljazeera.Net

  JComments Latest

  • Mohon izin promosi servis VPN :) VPN murah US dan ...
  • Hey there! Would you mind if I share your blog wit...
  • :lol:
  • Quality content is the secret to be a focus for th...
  • Hi there, You have done a fantastic job. I'll defi...